Semnele de sarcină.

Se spune că atunci când rămâi însărcinată, vei ști pur și simplu.
Adevărul este că fiecare corp are mecanismele sale fine, astfel că semnalele pe care le primești atunci când ești gravidă pot varia în prezență și intensitate.

Semnele precoce ale unei sarcini sunt dictate de modificările hormonale din organismul tău și unele dintre ele pot fi ușor confundate cu sindromul premenstrual.
Iată care sunt cele mai frecvente indicii că ești însărcinată:

Întârzierea menstruației

De regulă, absența menstruației este primul semn care prevestește o sarcină.

Dacă ai de obicei un ciclu menstrual regulat și observi că menstruația întârzie de mai multe de 5 zile, ar fi recomandat să faci un test de sarcină.

Ia în calcul însă că întârzierea menstruației poate fi cauzată și de alți factori care nu au legătură cu sarcina: stresul, tulburările hormonale, unele tratamente medicamentoase și chiar fluctuațiile mari de greutate.

Pe de altă parte, dacă fecundarea a avut loc, ai putea să constați o sângerare ușoară, care poate fi confundată cu menstruația, ce indică de fapt implantarea embrionului în uter.

Această sângerare (spotting) poate fi mai închisă sau mai deschisă la culoare și în general, apare într-o cantitate mai redusă decât menstruația.

Răul de dimineață

Deși este un simptom ce apare în general mai târziu în decursul sarcinii, unele femei se confruntă cu el din prima lună.

Senzația de greață în prezența mirosurilor puternice, în mișcare ori chiar fără niciun motiv pot indica instalarea unei sarcini. Din nou, fiecare femeie resimte diferit aceste grețuri, care pot fi sau nu însoțite de amețeli și vărsături.

Cauzele grețurilor în sarcină nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că sunt legate tot de schimbările fizice și chimice prin care trece corpul în această perioadă.

Dacă neplăcerile sunt intense, încearcă să îți iei repaus și să fii atentă la ce și cât mănânci.

Modificări ale sânilor

Chiar din primele săptămâni de sarcină, sânii tăi devin mai plini și mai sensibili, chiar dureroși la atingere ca răspuns al secreției hormonale intense. Corpul se pregătește încet-încet pentru alăptare.

Senzația de disconfort este asemănătoare cu cea resimțită înaintea menstruației.

O altă schimbare pe care ai putea să o sesizezi apare la nivelul cutanat al sânilor.

Melanocitelele – celulele pielii responsabile cu secreția de melanină – au o activitate crescută acum. Din acest motiv, mameloanele devin mai închise la culoare decât de obicei.

Creșterea temperaturii corpului

În cazul în care încerci activ să rămâi însărcinată, obișnuiești probabil să îți măsori temperatura bazală în mod regulat, pentru a prezice cât mai bine ovulația.

Temperatura bazală se măsoară dimineața la prima oră (aceeași oră de la o zi la alta) cu un termometru intrarectal. La momentul ovulației, aceasta crește cu cca. 0,4 grade Celsius.

Pentru a fi elocvente, măsurătorile ar trebui să se desfășoare pe durata a mai multor cicluri menstruale.

Dacă sarcina s-a instalat în timpul ovulației, temperatura bazală ar trebui să rămână crescută și în următoarele două săptămâni.

Ia în considerare că măsurarea temperaturii bazale este o metodă de depistare a ovulației și a sarcinii ce are anumite limitări. Temperatura corpului poate fi influențată și de alți factori: infecțiile, lipsa odihnei, consumul de alcool.

Oboseală și somnolență

Te doare capul, te simți slăbită și parcă ai vrea să dormi tot timpul? E posibil să fii însărcinată, mai ales dacă ai observat și alte semne.

Aceste modificări ale nivelului de energie apar ca urmare a consumului mai ridicat – metabolismul lucrează pentru a acomoda dezvoltarea unui nou organism.

Nivelul de progesteron din corp crește și poate determina modificări ale fluxului de sânge.

Aceste „ajustări” care au loc în corpul unei femei însărcinate continuă la un nivel intens în primul trimestru de sarcină, așa că oboseala și apatia ar putea continua două - trei luni de aici înainte.

Dureri abdominale

În momentul implantării ovulului în peretele uterin, poți resimți crampe abdominale foarte asemănătoare cu cele de dinaintea menstruației.

Apariția lor e normală și nu ar trebui să te îngrijoreze. Durerile abdominale (crampele, junghiurile, înțepăturile) pot continua în primul trimestru, ca urmarea a adaptărilor prin care trece uterul.

Dacă în general nu ai dureri menstruale și resimți durere în mod izolat, acest simptom poate elocvent în ceea ce te privește.

Neplăceri gastrice

Unele femei observă, în primele de săptămâni de sarcină, că se simt mai des balonate și se confruntă cu constipația.

Tulburările digestive apar tot ca urmare a modificărilor hormonale dictate de sarcină și vor fi prezente, într-o formă sau alta, pe durata celor 9 luni.

Totuși, ai în vedere că neplăcerile gastrice sunt simptome nespecifice și pot fi cauzate de o varietate de alți factori, alții decât sarcina.

Urinări frecvente

Frecventezi mai des toaleta? Dacă observi asta, deși nu ai mărit aportul de lichide, e posibil să fie vorba despre o sarcină.

În primele săptămâni, corpul secretă un hormon numit gonadotropină sau hCG, care determină o irigare sanguină mai intensă a zonei pelvine, pentru a favoriza hrănirea embrionului.

Unul dintre efecte este hiperactivitatea vezicii urinare – motivul pentru care ai putea urina mai des decât de obicei.

Bineînțeles, pune acest semn în context. Urinările frecvente sunt și o cauză comună a infecțiilor urinare, atunci când sunt însoțite și de usturime, dureri abdominale, urină urât mirositoare.

Dacă recunoști acest tablou de simptome, îți recomandăm să consulți un medic urolog cât mai curând!

Modificări senzoriale

Observi că în mod misterios anumite alimente care înainte îți plăceau, acum ți se par respingătoare sau taman invers? Ai un miros mai fin, care detectează orice mireasmă din aer?

Simțurile tale trec prin anumite schimbări pe durata sarcinii, tot ca urmare a modificărilor hormonale. Așa se explică aversiunile pentru unele mâncăruri sau poftele neașteptate ale gravidelor!

Corpul tău se pregătește pentru un consum energetic mai mare și poate tânji mai acut după tot felul de delicii cu număr mare de calorii.

Schimbări de dispoziție

Sarcina este o frumoasă „furtună” de hormoni, care aduc în mod firesc anumite schimbări și în plan psihologic.

Stresul mai accentuat, iritabilitatea, stările emoționale fluctuante sau contradictorii sunt manifestări deloc neobișnuite pentru o femeie gravidă.

Aceste fluctuații de dispoziție seamănă cu cele date de sindromul premenstrual, dar pot fi resimțite ceva mai intens în primul trimestru de de sarcină.

Ascultă-ți corpul și mintea și fii îngăduitoare cu tine – totul este trecător, iar cei dragi sunt acolo pentru tine!