Urmărirea sarcinii

Medicină Materno-Fetală

Medicina materno-fetală este o specialitate de mare actualitate care se ocupă cu identificarea şi managementul sarcinilor cu risc obstetrical crescut. Specialiştii de medicină materno-fetală pot estima foarte timpuriu complicaţiile unei sarcini şi diagnostica precoce anomaliile congenitale printr-o serie de evaluări complexe şi de mare acurateţe.

Datele statistice arată că rata medie de complicații în sarcină este de 2% pentru preeclampsie, de 5% pentru restricția de creștere fetală și de 6% pentru nașterea prematură, iar riscul cumulat de malformații (fără defect genetic) sau de anomalii cromozomiale majore ale fătului este de 1,8%.

Riscul de a avea o sarcină cu probleme nu pare foarte mare, mai ales pentru o femeie tânără şi fără antecedente medicale în istoricul personal. Totuși, familia și societatea nu ar trebui să își asume nici un risc legat de sănătatea sarcinii și a copilului ce se va naște. Venirea pe lume a unui copil cu probleme grave de sănătate poate avea urmări dramatice asupra statusului psihologic și social al întregii familii, precum și asupra costurilor personale și comunitare implicate de îngrijirea, asistența și integrarea acestuia în societate.