Analize şi investigaţii - Pentru bebe

E foarte important să evaluezi cât mai timpuriu starea de sănătate a bebeluşului tău. Toate analizele care se fac nou-născutului imediat după naştere pot preîntâmpina eventualele probleme de sănătate.

Testul APGAR

Primul test de sănătate pe care îl face bebeluşul tău, în primele secunde după naştere, este testul Apgar. Testul sau scorul Apgar indică starea de sănătate a nou-născutului şi dacă e nevoie de vreun tratament imediat.

În primul minut după ce a fost născut, medicul neonatolog verifică următorii parametri:

  • respiraţia
  • aspectul/culoarea pielii
  • reactivitatea la stimuli (excitabilitatea reflexă)
  • pulsul, frecvenţa cardiacă
  • activitatea/tonusul muscular

În urma acestei evaluări rapide şi deloc dureroase, bebeluşul obţine un scor de la 0 la 10. Un scor Apgar între 8 şi 10 primeşte un nou-născut sănătos, cu greutate normală şi adaptare neonatală bună, care nu necesită îngrijiri speciale.

Un bebeluş cu scor Apgar sub 8 poate avea nevoie de îngrijiri în plus, cum ar fi oxigenoterapie, ventilaţie asistată sau masaj cardiac, în funcţie de situaţia clinică a nou-născutului. După 5 minute, un astfel de indice este reevaluat.

Screening neonatal complet

Este o analiză complexă de sânge care urmăreşte depistarea precoce a 32 de tulburări metabolice congenitale ale nou-născutului.  

Medicul ia câteva picături de sânge din călcâiul bebeluşului pe un card special care se trimite la laborator după uscare.

Testul se face în a doua sau a treia zi de viaţă în maternitate şi nu este dureros.

Câteva dintre bolile depistate de screening-ul neonatal complet sunt: hipotiroidia, fibroza chistică, boli ale metabolismului proteinelor şi grăsimilor, galactozemia etc.

Aceste boli nu pot fi detectate în perioada sarcinii. Dacă sunt diagnosticate târziu, pot tulbura fizic şi mental bebeluşul, iremediabil.

Screening audiometric

La Maternitatea Arcadia poţi opta şi pentru un screening audiometric care depistează hipoacuzia nou-născutului.  Testarea precoce pentru surditate se face în timp ce sugarul doarme sau se odihneşte şi nu implică vreun disconfort.

Hipoacuzia este un defect invizibil la naştere. Nou-născuţii arată şi se manifestă normal până la 12-24 de luni când se poate observa că bebeluşul nu îşi dezvoltă vorbirea. Surditatea care nu e depistată până în acest moment poate avea repercusiuni grave asupra dezvoltării limbajului copilului.

Ecografie de şold

Este o procedură medicală inofensivă care depistează luxaţia congenitală de şold (displazia de şold) la nou-născuţi. Diagnosticul este precoce şi de o acurateţe ridicată.

Depistată la timp, luxaţia de şold poate fi corectată şi asimetria dintre membre, eliminată . Un copil netratat de această afecţiune va avea un mers legănat şi va şchiopăta.

Această examinare ecografică este eficientă dacă se realizează cât mai repede în primele 4 luni de viaţă ale bebeluşului.